Keurmerken dierenwelzijn

Keurmerken dierenwelzijn spelen een belangrijke rol in de Nederlandse samenleving. Met deze keurmerken kunnen consumenten bewuste keuzes maken bij het kopen van dierlijke producten, zoals vlees, zuivel en eieren. Deze keurmerken geven aan dat de producten voldoen aan bepaalde criteria op het gebied van dierenwelzijn. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de verschillende keurmerken dierenwelzijn die in Nederland worden gebruikt.

1. Beter Leven keurmerk

Het Beter Leven keurmerk is een bekend keurmerk dierenwelzijn in Nederland. Dit keurmerk wordt beheerd door de Dierenbescherming en heeft als doel om het welzijn van dieren in de veehouderij te verbeteren. Het Beter Leven keurmerk kent drie niveaus: 1 ster, 2 sterren en 3 sterren. Hoe meer sterren een product heeft, hoe diervriendelijker het is. Het keurmerk stelt onder andere eisen aan de leefruimte, het voer en het transport van dieren.

2. EKO-keurmerk

Het EKO-keurmerk is een keurmerk dat wordt gebruikt voor biologische producten, waaronder dierlijke producten. Dit keurmerk garandeert dat de producten afkomstig zijn van biologische landbouwbedrijven die voldoen aan strenge eisen op het gebied van dierenwelzijn, milieu en gezondheid. Het EKO-keurmerk wordt beheerd door de Stichting EKO-keurmerk en is herkenbaar aan het groene blaadje.

3. Demeter keurmerk

Het Demeter keurmerk is een keurmerk dat wordt gebruikt voor biodynamische producten, waaronder dierlijke producten. Biodynamische landbouw gaat nog een stap verder dan biologische landbouw en houdt rekening met de kosmische invloeden op de landbouw. Het Demeter keurmerk garandeert dat de producten afkomstig zijn van biodynamische bedrijven die voldoen aan strenge eisen op het gebied van dierenwelzijn, milieu en gezondheid. Het keurmerk wordt beheerd door de Stichting Demeter.

4. MSC-keurmerk

Het MSC-keurmerk is een keurmerk dat wordt gebruikt voor vis en visproducten. MSC staat voor Marine Stewardship Council en heeft als doel om duurzame visserij te bevorderen. Het keurmerk garandeert dat de vis afkomstig is van visserijen die zich houden aan strenge eisen op het gebied van dierenwelzijn en het behoud van de visstand. Het MSC-keurmerk is herkenbaar aan het blauwe logo met de vis.

5. ASC-keurmerk

Het ASC-keurmerk is een keurmerk dat wordt gebruikt voor kweekvis en visproducten. ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council en heeft als doel om duurzame kweekvisserij te bevorderen. Het keurmerk garandeert dat de kweekvis afkomstig is van kwekerijen die zich houden aan strenge eisen op het gebied van dierenwelzijn en het behoud van het milieu. Het ASC-keurmerk is herkenbaar aan het blauwe logo met de vis.

6. On the way to PlanetProof

On the way to PlanetProof is een keurmerk dat wordt gebruikt voor diverse producten, waaronder dierlijke producten. Dit keurmerk richt zich op duurzaamheid in de breedste zin van het woord, waarbij rekening wordt gehouden met onder andere dierenwelzijn, milieu en klimaat. Het keurmerk wordt beheerd door de Stichting Milieukeur en is herkenbaar aan het groene logo.

7. Label Rouge

Label Rouge is een keurmerk dat wordt gebruikt voor gevogelte, zoals kip en kalkoen. Dit keurmerk garandeert dat de dieren een beter leven hebben gehad dan reguliere gevogelte. De dieren hebben meer ruimte, krijgen een speciaal dieet en hebben een langere levensduur. Het Label Rouge keurmerk is afkomstig uit Frankrijk, maar wordt ook in Nederland gebruikt.

8. Weidegang

Weidegang is geen officieel keurmerk, maar een term die wordt gebruikt om aan te geven dat koeien in de wei hebben gelopen. Koeien die weidegang hebben gehad, hebben meer bewegingsvrijheid en kunnen natuurlijk grazen. Het is een belangrijk aspect van dierenwelzijn in de melkveehouderij. Steeds meer zuivelproducten dragen het label “weidemelk” om aan te geven dat de melk afkomstig is van koeien die in de wei hebben gelopen.

Conclusie

Keurmerken dierenwelzijn spelen een belangrijke rol bij het maken van bewuste keuzes als consument. Ze geven aan dat de producten voldoen aan bepaalde criteria op het gebied van dierenwelzijn. In Nederland zijn er verschillende keurmerken die elk hun eigen focus hebben, zoals het Beter Leven keurmerk, het EKO-keurmerk, het Demeter keurmerk, het MSC-keurmerk, het ASC-keurmerk, On the way to PlanetProof, Label Rouge en Weidegang. Door te kiezen voor producten met deze keurmerken kunnen consumenten bijdragen aan een beter dierenwelzijn en een duurzamere samenleving.

Plaats een reactie

Dierenwelzijns organisaties

Samen voor dierenwelzijn, elke dag opnieuw.
Waar zorg en liefde samenkomen, daar maken wij het verschil!

.

Begin zoektocht